“NY Gypsy All Stars” me muzikë për mesazhe paqeje e diversiteti

Prishtinë, 16 gusht − Reflektorët e dominuar nga nuancat e së kaltrës i japin ngjyrë hapësirës përreth amfiteatrit të përmasave të vogla në kryeqytet dhe kalimtarët ndalojnë para skenës. Një orë më vonë sesa paralajmërimi, anëtarët e një bendi mysafir ngjiten në skenën e ngritur për ta në sheshin “Zahir Pajaziti”.

“Kjo është hera e dytë që vijmë në Prishtinë”, është prezantimi që klarenisti Ismail Lumanovski ia bën bendit. Të parën herë, “NY Gipsy All Stars” kanë performuar para audiencës kosovare në prillin e vitit 2016, në kuadër të “Turkish Jazz Week”. E marta mbrëma shënoi kthimin e tyre. Në koncertin e mbajtur në kuadër të “Ethnical Sound Project”, që ka për qëllim bashkëpunimin e artistëve kosovarë me ata ndërkombëtarë, bendi që dallohet me atë se përbëhet nga anëtarë të pesë nacionaliteteve të ndryshme, nëpërmjet muzikës dha mesazhe për paqe e diversitet.

“NY Gipsy…” gërsheton muzikën ballkanike me gipsy, jazz, funk, elektronikë. Të tilla melodi u interpretuan në një koncert të formatit jo fort të madh, që tuboi një audiencë jo shumë të gjerë.

Nën qiell të hapur, tingujt e muzikës diverse u jetësuan nga instrumentistët që nuk u kursyen në skenë. Në disa prej pikave, në ndihmë u dolën edhe artistë vendas: Visar Kuçi, Dukagjin Muhaxheri e Ertan Yliyaz. Pesë instrumentistët e “NY Gypsy….” Jetojnë në SHBA dhe u përkasin nacionaliteteve të ndryshme, përfshirë grek, turk, maqedonas e holandez. Veç Lumanovskit në klarinetë, bendi përbëhet edhe nga Panagiotis Andreou në bas, Jason Linder, tastierë, Engin Gunaydin në bateri e Tamer Pinarbasi në kanun. “NY Gypsy…” gjatë rrugëtimit kanë luajtur edhe orkestrën simfonike të “Deutsche Kammerphilharmonie Bremen”, një nga orkestrat kryesore të Evropës (gjerësisht, sot në “Kohën Ditore”).

KOHA. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.

https://www.koha.net/kulture/111413/ny-gypsy-all-stars-me-muzike-per-mesazhe-paqeje-e-diversiteti/